7. Jaká je podstata účinků "vypínačů bolesti"?

Počátkem prosince roku 2014 byla na hlavní internetové straně Seznam.cz, v rubrice Novinky. cz uveřejněna zpráva pod názvem "Vědci objevili vypínač bolesti". Avizuje, že "mučivé chronické bolesti způsobené rakovinou kostí bude možné odstranit aktivací jediného receptoru v těle". Pokusme se přiblížit podstatu toho, co vědci dlouhodobě zkoumali na myších a nyní již údajně dospělo do pokročilého stadia klinických pokusů.

 

Látka, označovaná jako "adenosin" je silnou hmotou, příbuznou té, která je součástí Informačích řetězců "DNA". V projevech vypínače bolesti má ale jiný Nehmotný obsah ("náboj"), který do ní vkládá vlastnosti extrémně silného analgetika. Svědčí o tom ostatně i poznámka "Novinkami" zveřejněného textu zprávy, že tyto látky jsou určeny pro boj s rakovinou a záněty".

 

Funkce "vypínačů bolesti" (analgetik) je založena na přerušení nebo utlumení signálu, vedeného z místa nerovnováhy nervovými vlákny přes přepínače (receptory) do vědomé části mozku. Z procesní podstaty těchto dějů vyplývá, že dojde ke zrušení tohoto přirozeného polarirního vztahu, kterým řídící mozkové centrum specificky aktivovuje imunitní Systém těla. Použitím analgetik tedy nedochází k nápravě ohniska nerovnováhy.

 

Dodejme, že ke zrušení nastavené polarity v receptorech, a to nejen v převádění signálů bolesti, dochází přirozeně (imunitní Systém) i nepřirozeně (medikace) aplikováním vhodné hmoty, která změní polaritní, a tím i funkční vztahy na receptoru.

 

Obdobně je tomu v případech odstranění bolestí způsobovaných rakovinou kostí. Vědcům, jak je zatím jen předběžně uváděno, se podařilo vymezit receptor A3AR a "strefit se" do hmoty, která jej vyřadí z činnosti. Je to "přepínač", který jinak tyto signály z buněk utlačované nádorové kostní tkáně standardně převádí do mozku, s následným uvědomováním si bolesti.