104) Základní pilíře pro zdravé bytí

Základní pilíře pro zdravé bytí  

V níže uvedené aktualitě zmiňujeme "Tři pilíře" pro zdravé bytí a aby  zvídavý čtenář nemusel hledat co to je, zahrnuli jsme je přímo  do textu. Ze všech stran na nás útočí informace o prostředcích na zvýšení imunity, které snižují procento možné nákazy. Orientovat se v té záplavě rad a doporučení, kdy mnohdy si tyto informace odporují, nebo jedna vylučuje druhou, není vůbec snadné. Věda usilovně pracuje na výzkumu očkovacích vakcín proti právě se objevivšímu koronaviru, jsou přijímána opatření proti šíření nákazy.  Všechno toto má jen slabý nebo žádný účinek. Je nutné si uvědomit, že vyvinutá vakcína na právě "úřadující"  typ viru, když přijde po mnoha měsících a zkouškách na trh, už nemusí být účinná na jeho mutaci. A tak se vědecká akce opakuje.  Další skutečností, kterou je nutno přijmout je,  že není produkt či prostředek, který by pouhým užitím zvýšil imunitu organizmu.  Odolnost organizmu čelit nepříznivým vnějším vlivům je jen jednou ze škály nástrojů organizmu, takže k imunitě jako takové je potřeba přistupovat se znalostí a celostně. Když má člověk např. špatné stravovací návyky, při kterých spotřebovává nadměrné množství Vitální Energie, tak mu zvýšit imunitu nepomůže žádný z doporučovaných prostředků. Naše úsilí na zvýšení imunity nespočívá jen ve stravě, ale je nutno přijmout i odpovídající životní styl, který kromě potravy zahrnuje i životní  prostředí, předměty kterými se obklopujeme a prostředky, které každodenně používáme. Nedílnou součástí je psychika jako třetí část souboru opatření ke zdravému bytí spotřebovávat co nejméně Vitální Energie. Právě "Tři pilíře" jsou vodítkem, k tomu,  jak si upravit svůj životní styl, aby byl v souladu s udržením zdraví.
 

I. Pilíř- zdravé stravování

Pro seznámení se s alespoň základními zásadami přirozeně vhodné stravy, souladné s vlastnostmi těla, je třeba v prvé řadě vědět, že potrava se v organizmu nemění na vitální energii jak věda deklaruje a měří proto její kalorické hodnoty (nebo jouly). Vitální energii čerpá veškerá živá příroda, tedy i člověk, z volného prostředí, které prostupuje jako Nehmotná součást Systému Universa (vesmíru). Problém je v tom, že kapacita těla na příjem vitální energie je limitována. Pokud ji člověk čerpá nepřiměřeně, např. na trávení nevhodné potravy, tak mu chybí pro jiné procesy v těle, počínaje metabolizmem a konče sníženou funkcí imunity těla, vedoucí až k život ohrožujícím civilizačním nemocem. Dalším neméně důležitým faktorem pro výběr potravy je znalost "zahuštění" svého těla (není tím myšleno prostorové rozmístění hmoty těla, ale síla Nehmotného náboje částic atomární hmoty, ze které se tělo skládá). Na rozložení (trávení) stejného druhu potravy totiž různě zahuštěný organizmus potřebuje jemu odpovídající množství vitální energie. Vodítkem je krevní skupina, kdy v posloupnosti 0 (nulka), AB, A a B se zahuštění organizmu snižuje. Skupina "B" představuje organizmus nejméně zahuštěný, takže s největší potřebou vitální energie pro přepracování hmoty potravy pro své potřeby.

Čím se tedy řídit při výběru a úpravě potravy?

  1. Zcela zásadně přijímat potravu ze surovin co nejméně technologicky upravovaných a bez jakýchkoliv přidaných látek (Éčka), zlepšujících její vzhled, chuť, aroma, trvanlivost  a další její vlastnosti pro tržní účely (vše co se odlišuje od kvality živé přírody, zejména chemické výrobky, jsou z hlediska potřeby vitální energie pro tělo zatěžující "cizí hmotou"), týká se to i veškerých nápojů,
  2. tepelná úprava pouze vařením či dušením. Naopak, pečení, smažení, uzení, grilování či úprava v mikrovlnné troubě nebo na indukčním zdroji je zcela nevhodná,
  3. teplota přijímané stravy a nápojů v rozmezí 18°C – 42°C, aby trávící enzymy byly účinné,
  4. vyhýbat se odtučněným potravinám (light),
  5. mít na paměti, že trávení potravy začíná již v ústech a proto jídlo nehltat, řádně rozžvýkat a při jídle se nezabývat jinou činností (sledování TV, čtení apod.),
  6. do jednoho pokrmu nemíchat různé druhy potravin (jak je níže podrobněji uvedeno).

V této souvislosti si připomeňme přísloví: "Jez do polo syta, pij do polo pita a budeš žít dlouhá léta", protože člověk nežije, aby jedl a pil, ale musí jíst a pít, aby mohl naplňovat svá životní předsevzetí, zkrátka, aby byl.

Strava současného člověka se skládá z (ležatým písmem jsou označeny druhy s vyšší energetickou náročností na rozklad a zařazení do organizmu těla):   

  • obiloviny a produkty z nich (pšenice, oves, ječmen, žito, bezlepkové - kukuřice, rýže, amarant, pohanka, proso - jáhly)
  • luštěniny a produkty z nich (hrách, čočka, cizrna, sója, fazole, podzemnice olejná – burské oříšky)
  • zelenina - všechny produkty z ní a její úpravy konzervováním, sušením, mražením a šťávy ze zeleniny
    kořenová - mrkev, červená řepa, ředkvičky, tuřín, topinambur, brambory, batáty, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, křen
    listová - salát - všechny druhy, špenát, čekanka, rebarbora
    košťálová - červené zelí, brokolice, růžičková kapusta, brukev (kedlubna bílá i červená), kapusta, zelí, květák, fenykl
    cibulovitá - cibule - všechny druhy, česnek, pórek
    plodová - rajčata, cuketa, meloun, tykev, okurka, dýně, jahody, paprika, lilek
    další druhy - artyčok, palmové zelí, zeleninový banán, chřest, bambusové výhonky, chlebovník
    kořeninová zelenina - kopr, majoránka, máta, oregano, kmín, zázvor, libeček, petrželová nať, celerová nať, koriandr, bazalka, pažitka
    ovoce a ořechy - všechny výrobky z nich a jejich úpravy konzervováním, sušením, mražením jakož i šťávy, marmelády a džemy
    jablko, třešeň, višeň, meruňka, broskev - všechny druhy, nektarinka, borůvka, brusinka, rybíz - všechny druhy, malina, ostružina, hrozno - všechny druhy, citron, pomelo, limetka, pomeranč, mandarinka, kiwi, grapefruit, granátové jablko, ananas, kaki, muchovník, hruška, nashi, kdoule, mišpule, švestka, bluma, slíva, mirabelka, trnka, jeřabina, klikva, oskeruše, angrešt, banán, fík, datle, karambola, liči, mango, papája, avokádo, oliva, kokos, mandle, lískový ořech, vlašský ořech, kaštan jedlý, moruše, kakaové boby, zrnková káva
  • maso a všechny produkty z něho, také potraviny obsahující jeho výtažky (např. želatina)
    hovězí, telecí, králičí, rybí - sladkovodní i mořské, drůbeží – kuřecí, kachní, husí, krůtí, vepřové, skopové, kozí, koňské, zvěřina, plody moře, drobní živočichové
    živočišné produkty - mléko a mléčné výrobky - neodtučněné sýry, jogurty, zákysy
    vejce, jikry, kaviár
    med
  • tuky živočišné a rostlinné obsažené v celé škále potravin
    živočišné - máslo, sádlo, lůj
    rostlinné - olivový, kukuřičný, slunečnicový, řepkový, sójový, sezamový, palmový, kokosový a celá řada dalších
  • cukry přidávané prakticky do všech potravinářských výrobků a nápojů - jako potravina jsou pro člověka vhodné pouze přírodní (nerafinované) cukry řepný a třtinový, v poslední době i cukr ze stévie. Všechny ostatní cukry, rafinované, glukózo-fruktózový sirup, hroznový cukr upravený umělými přichutěmi a další
    sladidla jsou zcela nevhodné.
  • sůl - vhodná je jen mořská, akceptuje se  přídavek jódu, nevhodná je sůl kamenná (kopaná) a zcela nevhodná, ba pro tělo škodlivá, je s přídavkem fluoru
  • nápoje – nejpřirozenějším nápojem je pramenitá nijak neupravovaná voda a z ní připravené čaje – nefermentovaný zelený a bylinné. Všechny ostatní – slazené, aromatizované, sycené kysličníkem uhličitým jsou pro konzumaci nevhodné. Pravá káva a všechny její náhražky. Je nutné vědět, že mléko a nápoje z něho připravené jsou potravina, nikoliv nápoj (kakao). Přidáním "ochucovadla" do mléka se stává energeticky náročnou potravinou.

Potraviny, které lze kombinovat prakticky se všemi ostatními druhy: rýže, amarant, citrusové plody a všechny druhy hrozna, dýně, kukuřičný olej, přírodní třtinový cukr, nefermentovaný zelený čaj.

Stručné posouzení běžně konzumovaných potravin a nápojů:

OBILOVINY A LUŠTĚNINY - mají 60-70% podíl ve výživě. Jsou základem potravy pro člověka. Přirozeně vázané živiny. Celozrnné mouky jsou energeticky náročné na trávení. Všechny ostatní úpravy obilovin a luštěnin (instantní, přidávané stopové prvky a vitaminy)  je jako potravinu znehodnocují. Rovněž tak povrch pečiva (kůrka) je pro zpracování v organizmu náročný.
Nekombinovat s masem a ovocem.

ZELENINA - v naprosté většině je pro člověka příznivá. Tepelnou úpravou (dušení a vaření) získává jako potravina pro organizmus "lepší" využitelnost minerálů a stopových prvků, syrová poskytuje více vitamínů a aminokyselin. Vhodná se špagetami, pizza, se sýrem.
Nemíchat do jednoho pokrmu s ovocem, masem a tuky z něho.

OVOCE - v naprosté většině pro člověka příznivé, kvalitu ale snižují použité chemické postřiky proti škůdcům nebo chemické ošetření z komerčních důvodů. Nemíchat do jednoho pokrmu s obilovinami, zeleninou, masem a tuky z něho.

MASO, uzeniny,  související tuky - nevhodné pro běžné stravování člověka. Příznivější jsou bílá masa (kuřecí, rybí). Zcela nevhodné je maso všežravců (vepřové, kachní). Nemíchat maso s ovocem, nejvhodnější přílohou k masu je rýže. Nejvyšší stupeň škodlivosti mají všechny potraviny upravené uzením (a to nejen maso!).

CUKRY - vhodné jsou pouze v přírodní formě, rafinovaný bílý cukr je pro organizmus člověka cizí hmotou. Glukózo-fruktózový sirup přidávaný z komerčních důvodů do většiny potravinářských výrobků je na úrovni škodlivosti uzených potravin! Potraviny živočišného původu nebo s částí jejich obsahu, byť slazené vhodným cukrem, jsou energeticky vysoce náročné (cukrovinky, sladké pečivo, apod.). K zelenině je vhodnější nerafinovaný cukr řepný, k ovoci a ostatním potravinám cukr třtinový.

TUKY - vhodným ze živočišných je pouze máslo, z rostlinných pouze za studena lisované oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný. Ztužené tuky či oleje, upravované pro přípravu potravin za vyšších teplot, jsou cizí hmotou. Pro zeleninová jídla raději slunečnicový, pro ovoce olivový, kukuřičný je neutrální. Nemíchat tuky s cukry (energeticky nejnáročnější kombinace)! Odtučněné potraviny postrádají tukovou složku jako zprostředkovatele pro zařazení do organizmu těla ve vodě nerozpustných minerálů, stopových prvků a vitaminů, takže ty zůstávají nevyužity.

HOUBY a OCTY - houby jsou významnými nositeli minerálních prvků a vitamínů. Lze je kombinovat do vařených a dušených pokrmů ze všech druhů zeleniny (např. brambory) a obilnin (např. těstoviny) nebo konzumovat nakládané ve vinném octu. Nekombinovat s masem, živočišnými tuky, mléčnými výrobky, vejci a ovocem. Oblíbená smaženice je jeden z energeticky nejnáročnějších pokrmů vůbec. Pro okyselení pokrmů je nejvhodnější šťáva z citronu či limetky nebo rýžové a vinné octy, nikoliv ale běžně prodávaný ocet lihový kvasný. Ovocné octy používat jen do ovocných jídel.

Podrobnější informace o zdravém stravování a další netradiční údaje naleznete v knihách Zdeňka Svobody "Svět je jinak" a "Sdělení Druhé strany" a na www.svetjejinak.cz

Leták v pdf můžete stáhnout zde.

II. Pilíř - Vlivy prostředí a používaných předmětů na zdraví člověka

Nejdříve trochu historie. Feng-šuej (česky "vítr a voda") je tradiční čínské učení o vztahu člověka a životního prostředí. Je to nauka o tom, jak nastolit harmonii v životním prostoru prostřednictvím barev, tvarů předmětů a jejich umístění, vhodných materiálů, ale i vůní a zvuků a tím umožnit nerušené plynutí toků nehmotné energie "čchi". V minulosti bylo odpozorováno a obecně přijato jako nezpochybnitelná skutečnost, že množství a kvalita energie čchi s její polaritou, vyjádřenou pozitivní jang a negativní jin, mají přímý vliv na naše zdraví a vitalitu těla.

 

Principy, ze kterých vychází učení Feng-Šuej stále platí, i když životní prostředí současného člověka se diametrálně liší od podmínek tehdejšího bytí člověka. V současnosti, na základě sdělovaných poznatků, můžeme již tento rozdíl překlenout a aplikovat do změněné praxe hmotně rozvinuté společnosti. Cíl ale zůstává stejný a to přizpůsobit hmotné vlivy životního prostředí a používaných předmětů přirozeným vlastnostem a funkcím těla.

Co to znamená? Při uspořádání okolního prostředí, zejména budov a jejich interiérů, je nutno vycházet z přirozeného proudění ucelených paprsků nehmotné energie ve spirálách. Jinak vyjádřeno, budovy a jejich bezprostřední okolí by měly být uspořádány tak, aby co možná tento přirozený režim nenarušovaly. Totéž platí o zařízení interiérů. Při nevhodném rozestavení nábytku a nakupení různých předmětů v místnosti je totiž omezeno plynulé proudění nehmotné energie. Zejména na ostrých hranách dochází ke tříštění paprsků a jejich soustředěném „vystřelování“ do prostoru. Přirozené proudění volné Energie ovšem úměrně narušují také elektrické spotřebiče a elektronika. Nachází-li se delší dobu a opakovaně lidské tělo v takovém nepřirozeném prostředí, dochází ke zdravotní nerovnováze. Pro medicínu jsou to zdravotní problémy z nejasných příčin.

Pro současnou praxi je důležité vědět, že nás poškozuje „tělu cizí hmota“, tj. chemicky i jinak člověkem zformovaná hmota, než je živá příroda. Naopak některé druhy i neživé přírody (nikoliv ovšem chemicky či jinak nepřirozeně zformovaná hmota) na vlastnosti lidského těla harmonicky navazují. Typické je to např. v propojení života s vodou, která je součástí oběhových Systémů těla nebo se skladbou dýchaného vzduchu. Těmto přirozeným vztahům odpovídá také silové rozpětí a intenzita paprsků nehmotné energie, které takovou přírodní hmotu prostupují. Naprosto jiná ovšem nastává situace, pokud voda, vzduch či běžně používané přípravky a předměty obsahují nepřirozeně zformovanou hmotu.

Škodlivá pro tělo je tedy taková hmota, která prošla chemickou technologickou úpravou a člověk ji jako přípravek používá při svém bytí nebo dýchá její zplodiny v ovzduší.

Typickou, všudypřítomnou a zdraví poškozující technologicky upravovanou hmotou jsou zejména ropa a uhlí i všechny deriváty z nich. Jsou to tedy také veškeré výrobky obsahující tuto hmotu, včetně exhalací i zbytkových kapalných a pevných zplodin tohoto původu. Jedná se zejména o hromadné používání následujících druhů produktů, prakticky bezstarostně v důsledcích nedokonalých vědeckých expertíz:

  • pohonné hmoty a uhlí jako palivo - tuto cizí hmotu běžně dýcháme, i když to má dlouhodobé zdraví poškozující důsledky

  • chemikálie v zemědělství a v lesním hospodářství jako ochrana proti škůdcům nebo k potlačení plísní, obojí narušuje také polaritní rovnováhu toku živé přírody - tato cizí hmota se dostává do potravin a typicky se spolu s dešťovou vodou vsakuje do spodních vod a také dostává do vodotečí

  • v potravinářském průmyslu - zejména jako barviva, aromata, emulgátory, konzervační prostředky

  • ve farmaceutickém průmyslu vychází naprostá většina syntetických léků téměř výlučně z ropy, což platí také pro léčiva k vnějšímu použití

  • ropné produkty jako cizí hmota v mnoha dalších průmyslových odvětvích

  • dezinfekční prostředky

  • čistící a prací prostředky, aviváže apod.- nejen přímý kontakt s povrchem těla jako pozůstatek na tkanině po jejich použití, ale i, a to hlavně, jejich likvidace do odpadní vody

  • osobní a veřejná hygiena - založená na tělu cizí nepřirozeně zformované hmotě chemických přípravků

  • kosmetické přípravky, různé dezodoranty, osvěžovače vzduchu, parfémy, mýdla apod., kdy zdravotní důsledky při trvalém používání jsou překryty reklamou tržního hospodářství a zdravotní rizikovost se nedostane do vědomí veřejnosti.

Ropa je dosud nejlacinějším zdrojem energie, podle odborných studií dokonce umožňuje současnou životní úroveň. Nejnebezpečnější ale je, že všechny tyto člověkem používané látky a jejich zplodiny, včetně těch z vyměšování člověka, se dostávají do vody a v obrovském rozsahu do ovzduší.

Současná společnost zatím systematicky a s potřebnými znalostmi neřeší příčiny zdravotních důsledků hromadného používání chemických prostředků, a to jak v potravinách, tak rovněž v životním prostředí. Různé alergie, dermatózy (onemocnění kůže) vč. zhoubných melanomů, respirační onemocnění, rakovina plic, snížená imunita těla, to je jen částečný výčet zdravotních komplikací, jejichž vznik můžeme hledat v našem chemií zamořeném prostředí. V současnosti tolik diskutované kouření je proti tomu relativně zanedbatelný problém.

Téměř nepovšimnuté, z hlediska vlivů na zdraví, jsou plasty, dříve označované jako umělé hmoty. Jak by ne! Odborníci materialistické vědy netuší, že plasty významně narušují přirozené toky oživující Nehmotné Energie. PROČ? Její paprsky totiž nemohou takto nepřirozeně zformovanou hmotou procházet, takže zůstávají a hromadí se na jejím povrchu – tyto projevy známe jako elektřinu statickou. Rovněž je v těchto hmotách nepřirozeně vázán atomární kyslík a chybí pak v přirozeném koloběhu atomární hmoty. Náročnost likvidace umělých hmot si nemusíme připomínat. Plasty odhozené v přírodě se přirozeně rozkládají desítky let.

Je projevem neznalosti, pomineme-li tržně vyvolávané módní trendy, když je propagováno a v praxi akceptováno používání oděvů ze syntetických vláken. Paprsky nehmotné energie po povrchu umělých hmot stékají a hromadí se na povrchu, ale jak již bylo řečeno, hmotou neprocházejí. Paradoxem je jejich používání zejména při určitých druzích sportu jenom proto, že takové oděvy jsou vodovzdorné nebo mají další hmotné přednosti. Je to opět ukázka neznalosti podstaty života a zdraví, a to jak na straně odborníků, tak rovněž tržních iniciativ. Velmi zajímavou aktualitu o plastech najdete na: https://www.svetjejinak.cz/news/plastove-pet-lahve-v-uloze-nemeho-zalobce-poskozovane-prirody/ .

 

Moderní člověk se také stále více a trvale obklopuje technikou a hromadně zejména elektronikou. Jaká je její zdravotní rizikovost a v čem spočívá?Celkový vliv narušování přirozené skladby paprsků nehmotné energie na člověka je ale ve volném prostředí relativně akceptovatelný, i když v něm neustále prochází mnoho uměle formovaných elektronicky předávaných signálů. Stále a ve větším rozsahu jsou do prostředí bytí člověka předávány uměle formované energetické toky ze satelitů zajišťujících celou řadu informací pro nejrůznější pozemskou činnost. Např. bez mobilu si už dnes život neumíme vůbec představit.

Znatelnější, co do zdravotní nevhodnosti, je osobní používání elektroniky v uzavřeném prostoru. Mobily, tablety, počítače a jim obdobná zařízení působí na zdravotní rovnováhu člověka především při neúměrném rozsahu jejich používání. Největší nebezpečí je tak pro děti a mladistvé, protože negativní účinky se projevují většinou po dlouhou dobu skrytě. Lze alespoň doporučit, aby lidé s takovými návyky nebo dokonce pracovními povinnostmi hojně využívaly přestávek na čerstvém vzduchu nebo alespoň při otevřeném okně. Moderní administrativní budovy, navíc vybavené klimatizací, takové nezdravé prostředí dále prohlubují. Když se zmiňuji o moderních stavbách, je příhodné upozornit na zdravotní závadnost používání železobetonových konstrukcí a plastových oken.

O zdravotní rizikovosti mikrovlnných trub a indukčních ploten, v souvislostech s tepelnými úpravami potravin, čtěte rovněž na stránkách www.svetjejinak.cz.

Do prostředí, ve kterém žijeme, a předmětů, které používáme, patří bezesporu také dopravní prostředky, které se staly běžným průvodcem člověka. Málokdo si uvědomuje, že na energetickou rovnováhu člověka působí nejen zplodiny, ale i tok paprsků silných energií vznikající při činnosti spalovacích motorů. Navíc od přirozeného vnějšího prostředí izoluje člověka karoserie a čalounění z plastů uvnitř kabiny a v neposlední řadě klimatizace. V ní se koncentrují také přijaté nepřirozené látky z ovzduší, třeba i mikroorganizmy. O kvalitě vnitřního prostředí dopravních prostředků dostatečně vypovídá únava člověka po několika hodinové jízdě i pouze jako pasažéra. Také dopravní prostředky by měl proto člověk v zájmu zdraví používat pouze v nezbytném rozsahu, nikoli ze zbytných hmotných cílů.

Na závěr se alespoň velmi okrajově zmíníme o módní černé barvě oděvů. Jak je známo, spektrum bílého viditelného světla je tvořeno barevnými odstíny. Vyjadřuje úsek paprsku nehmotné energie používaný živou hmotou. Člověkem vnímaná černá barva signalizuje, že se jedná o hmotu, která nepropouští vitální úseky paprsků nehmotné energie. Ty proto nemohou procházet ani oděvy černé barvy, tělo se v nich Energeticky dusí. Lze si opět uvědomit hloubku neznalosti, když řada fyzicky namáhavých povolání, ale i sportů, upřednostňuje oděvy černé barvy. Toto se ale týká také všeobecně používání černé barvy ve všech souvislostech s živou hmotou.

Bylo by jistě ještě mnoho praktických příkladů, které mohou pomoci těm, kteří vyhledávají z vnitřní potřeby zdravější životní styl.

Děkuji za pozornost a čas, který této nevšedně podávané tématice věnujete. V příštím informačním vstupu se budu věnovat třetímu pilíři zdravého bytí člověka – jak nepodléhat negativní psychice a udržet si tu pozitivní, také v zájmu vlastního zdraví.

Dotazy a připomínky směrujte na info@arttec.cz. Více nevšedních informací najdete na stránkách: www.svetjejinak.cz .

Leták v pdf můžete stáhnout zde.

 

III. Pilíř - Jak psychika ovlivňuje naše zdraví?

Objektivním kritériem, co je pozitivní nebo negativní psychika, je míra jejího souladu či nesouladu s principy Systému vloženého do Universa, takže i do hmotných těl nás lidí, kteří jsme jeho cílenou součástí. Připomeňme si také myšlenky nezapomenutelného prezidenta Havla, když hovořil o „blbé náladě“ ve společnosti a snažil se hledat příčiny a předcházet jim.

Co je podstatou psychiky člověka?

Je to způsob myšlení a jednání věčné Duchovní podstaty člověka, přesněji vyjádřeno Tvořivého Ducha, který je skrytou podstatou veškerých vědomých projevů člověka. V každém z mnoha životů, kterými procházíme, se učíme v protikladech hmotného prostředí rozhodovat mezi dobrem a zlem. Obecněji lze takto směrovaný vývoj každého z nás chápat jako poznání, směrované pro dobro druhých. Není vůbec jednoduché se správně orientovat ve složitosti hmotných vztahů, jak se o tom přesvědčujeme v každodenní běžné praxi.

Co ovlivňuje psychiku současné společnosti?

Je to především materializmus, promítnutý do panujících ekonomických pravidel, vzdělávacího systému a všudypřítomného přetlaku informací, směrujících vývoj společnosti jako celku. To se návazně promítá do většiny mezilidských vztahů a takto formované psychiky, v níž se výrazně prosazují vlastnosti typické pro egoizmus a sobeckost člověka.

Jak se projevuje negativní psychika jako samozřejmá součást mezilidských vztahů?

Denně se setkáváme s negativními jevy, o nichž nás horlivě informují sdělovací prostředky, pojmenovanými různými a stále opakovanými názvy. Pokusme se nikoliv pouze o jejich konstatování, ale o vymezení příčinných souvislostí, proč se tak hromadně a v tolika formách projevují právě v současné společnosti.

Příkladně, přetvářka a pokrytectví - podstatou je skrývaný skutečný vztah jedince k jeho okolí a jeho projev navenek tak, aby mu to přinášelo hmotné výhody. To je ovšem opakem jedné ze základních vlastností myšlení a jednání vyspělého Ducha, které se projevují v upřímnosti a čestnosti jednotlivce vůči druhým na společném principu vzájemného porozumění a pomoci.

Přetvářka a pokrytectví mají živnou půdu v základních vztazích ekonomické nebo mocenské závislosti jedněch na druhých při prosazování individuálních hmotných cílů. Rozsah těchto projevů začíná již přehnanou úslužností v pracovních či komerčních vztazích a končí někdy až skrytým poškozováním druhých pro vlastní prospěch. Často se lidé přetvařují jenom proto, aby na ně ostatní pohlíželi tak, jak to odpovídá předstírané panující morálce, v níž jeden se porovnává vůči druhému jen z ryze hmotných hledisek, někdy dokonce i v předstírané náboženské oddanosti.

Jiným příkladem je hromadění majetku nad vlastní potřeby. Je to typická negace v soudobé hmotně rozvinuté společnosti, zaměřené na konzumní způsob života. Je to životní styl, který obvykle nezná hranici, neboť kdo má hodně, tak zpravidla usiluje mít ještě více. Také tato oblast projevu člověka je úzce propojena s mnoha dalšími, rovněž negativními vlastnostmi a činnostmi směřujícími k jeho uspokojení, jako jsou krádeže, loupeže, korupce, podvody, lichva, vydírání a pod.. Lze si povšimnout, že jakékoliv nashromážděné bohatství kvalitu života nepřináší, spíše naopak. Takoví lidé trpí vlastně neustálým napětím a strachem, aby o své peníze, majetek či o obdiv ve společnosti nepřišli. Významně na ně působí také strach ze smrti, který se marně snaží přehlušovat. Takový jedinec může žít v „luxusu“, ale přesto jeho život zůstává nenaplněný a často i trýznivý.

Ještě negativnějším projevem je obohacování na úkor zdraví jiných lidí. Souvisí totiž nejen s hromaděním hmotného majetku a uspokojováním svého osobního blaha, ale dokonce s vědomým poškozováním zdraví druhých. Typickými příklady jsou prodej alkoholu, zejména jeho míchání se smrtelně jedovatým metanolem, rozšiřování drog, nabízení život ohrožujících atrakcí nebo nabídky rizikových léků jako „zázračných pilulek“ úředně neschválených chemických léčiv či jednostranně povzbuzujících preparátů.

Plošně se v současné společnosti projevuje klamání člověka v tržních zájmech. Člověk jako jedinec je směrován, aby se aktivně projevoval v tržně vymezovaném prostředí a přitom byl přesvědčen, že se jedná o jeho volbu, jeho zájmy, jeho svobodné rozhodnutí. Jen málokdo si dokáže v takto orientované společnosti uvědomovat, že je záměrně orientován ke hromadným vzorcům myšlení a jednání na úkor individuálního posuzování svobodného Ducha.

Velice rozšířenou formou negativně směrované psychiky je okrádání a podvádění. Vyskytuje se v různých formách ve všech mezilidských vztazích. Jde vlastně o doprovodný jev ke hmotným snahám mít více než ten druhý a být „nej“. Nelze se pak příliš divit, že méně duchovně vyspělí jedinci, ve stávajícím prostředí všudypřítomných reklam a nabídek, překročí meze regulovaných pravidel, tedy zákona. Společnost, která svým hmotným zaměřením mnohá taková jednání vlastně nepřímo iniciuje, je pak zaměstnávána a finančně vyčerpávána vymýšlením a realizací nejrůznějších represivních opatření. Kolotoč nesmyslného shonu, který člověku nemůže ze své podstaty prospívat a naopak jej poškozuje, se tak odvíjí v nic neřešící spirále, a to opět na úkor jedinců, kteří by rádi uplatnili právo a potřebu přirozeného způsobu bytí.

Typickými doprovodnými skutečnostmi negativní psychiky, které se jako odezva na tyto vztahy v zesílené formě vracejí a působí na úrovni jednotlivce, jsou zpravidla nespokojenost s vlastním životem, potíže v soukromém životě, ztráta pocitu radosti a lásky, stresové stavy z obavy před ztrátou vydobytých hmotných statků a postavením ve společnosti. Z těchto trvalých stresových stavů se dříve či později rozvine nějaká těžká zdravotní újma. V negacích vedených za účelem získání moci ve společnosti jako celku vedou takové vztahy k hromadným projevům nespokojenosti a násilí, v současnosti jsou zejména „podhoubím“ terorizmu a válečných konfliktů.

Zastavme se ještě u bezohlednosti a absence tolerance vůči druhým. Jsou to projevy otevřeného prosazování vlastního „já“ vůči ostatním. V takových případech je hrubě porušován princip, že „svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná omezovat svobodu druhých“. Bezohlednost a egoistické jednání člověka se ještě silněji projevují ve vztazích ke všem živým tvorům. Praxe soudobé hmotně orientované společnosti, ovlivňovaná tržní ekonomikou, postavila vztahy vůči živým tvorům na roveň vztahů vůči neživým hmotným věcem sloužícím člověku k jeho bytí.

Pozitivní psychika je přirozená

Dobro vyplývá z původu a poslání Duchovní podstaty člověka, nemůže se proto trvaleji vytratit ani z lidské společnosti. Svědčí o tom i v současnosti mnoho ušlechtilých projevů, a to nejen v přímých mezilidských vztazích. Jsou to zejména myšlení a vykonávání činností, které přinášejí ostatním potřebné znalosti pro vyšší kvalitu bytí, zbavenou bezduchého a bezvýchodného materializmu. Také zde je ovšem třeba rozeznávat v polaritě dobra a zla, do jaké míry jsou takové projevy vedeny ve prospěch většiny nebo jsou motivovány záměrem osobního zviditelňování s následnými jen individuálními hmotnými výdobytky. Tato pravidla jsou podstatou účelu našeho bytí, jsou provázána s fyzickým zdravím a naplněností hmotných životů, nelze je obcházet, nezvládnuté se k danému jednotlivci vrací různými formami ještě v zesílenějších účincích. Často namítanou nespravedlnost domnělého osudu nelze poměřovat pouze jedním životem, vše má určitý smysl a podstata naučit se dobru zůstává.

Poučme se názorně na jednotlivých zveřejňovaných případech nesobeckých projevů lásky jedněch vůči druhým neznámým lidem. Jsou to v současné společnosti výjimečná jednání a zaslouží si uznání.

U nemálo jedinců se teprve v určitých nestandardních situacích projeví porozumění pro druhé a pomohou člověku nebo i zvířeti v nouzi. Neznámí lidé dokážou tak pomáhat jiným neznámým lidem z nesnází ohrožující jejich bytí, byť jsou sami ohroženi. Dát přednost v jakémkoliv vztahu druhým před sebou samým je láska, opakem je sobectví. Pomoc v nouzi je darem od Boha, takže tuto vlastnost nelze v člověku zcela ani potlačit. Kdo je kdo se nejpřesvědčivěji ukazuje v projevech solidarity a pomoci při přírodních katastrofách, závažných onemocněních zejména dětí a při jiných kolizích bytí ohrožujících jak člověka, tak i bezbranných zvířecích tvorů. Jen pokročilý Tvořivý Duch v člověku dokáže překonat sobeckost a pomáhat v kritických situacích druhým, byť na vlastní úkor. Projeví tak porozumění a lásku k druhým v klimatu společnosti, která v člověku naopak ekonomicky i jinak evokuje hmotné tužby a v tomto smyslu sobeckost vůči ostatním.

Člověk s pozitivní psychikou odmítá automatizmus projevů většiny, dokáže rozpoznat a nepřipustí tendenční "vymývání mozku", řídí se nezávislými přístupy vlastního Tvořivého Ducha. Pozitivní myšlení a jednání člověka čerpá oživující volnou Energii z okolního prostředí v rozsahu a kvalitě, která neoslabuje biologické funkce těla, ale naopak prospívá jeho zdravotní rovnováze. V dokonalosti vše prostupujícího Systému je harmonizováno člověkem projevované dobro s podporou vitality těla, což ovšem při negativním myšlení a jednání se projevuje právě naopak.

Systém Universa (vesmíru) je založen na polaritě, tj. na vztazích dvou nestejných činitelů. Znamená to, že nic není jen černé nebo jen bílé, v každém, byť negativním vztahu je zárodek toho dobrého. Snažme se proto v tom negativním hledat a posilovat to dobré. Chceme-li pomoci ozdravění vztahů ve společnosti jíž jsme součástí, začněme u sebe a zamysleme se nad kvalitou současného života. Hledejme dobro sami v sobě i u druhých a nalezneme východiska, jak můžeme pozitivně ovlivnit bytí vlastní i druhých.

Dobrých příkladů je kolem nás dostatek a jsou přesvědčivým povzbuzením, že dobro ve společnosti a přirozená pozitivita člověka přetrvávají. To je také pro mě, vlastníka společnosti ARTTEC, základní motivací, proč se snažím koupelnový sortiment s pomocí špičkové techniky nejen rozšiřovat, ale současně cíleně orientovat na podporu fyzického zdraví a s tím spojených znalostí o principech bytí souladných se Systémem.

Podrobnosti a obdobně směrovanou tématiku naleznete v již avizovaných knihách Zdeňka Svobody „Svět je jinak“ a „Sdělení Druhé strany“, které jsou pro zájemce k dispozici. K publikaci jsou připravovány další svazky s navazujícím obsahovým zaměřením.

Dotazy a připomínky směrujte na info@arttec.cz . Více nevšedních informací o aktivitách týmu „Svět je jinak“ najdete na stránkách: www.svetjejinak.cz .

Leták je možné stáhnout v zde.